Autóm története – Milán: SEAT Leon 1M

0
Egy 2001-es SEAT Leon története. Milán elmesélte, hogyan lett SEAT-os és milyen dolgokon mentek keresztül. Talán átlagosnak tűnik, de tanulságos és érdekes, hogy miként lesz valakiből igazi SEAT-os…

Milán: „…szóval tavaly egy autóbaleset miatt, mindenképp másik autót akartam venni, nézelődtem egy ideig néztem 4-es Golfot, Skoda Octáviát is de nem nagyon győzött meg egyik sem. Nem akartam olyan autót amiből minden sarkon van 3db, aztán eszembe jutott, hogy a Leonok tetszettek már akkor is amikor kijöttek a gyárból. Nem nagyon értettem a SEAT-okhoz , de megfogtak valahogy ?. Az Ibizákat valahogy kicsinek találtam, a Toledo méretre már oké, viszont a Leon volt a telitalálat. Az 1P nem tetszett igazán, így maradt az 1M… már csak a motort kellett eldöntenem, hogy mekkora legyen a klíma, és a minimum 1.6-os motor volt a szempont. Néztem tdi-t, de nem mentem akkor még olyan sokat az autóval, hogy megérje fenntartani, és apám szívó 1.9-es Peugeot Partneréből kiindulva annyira nem mennek (gondoltam akkor), megnéztem párat aztán rá találtam a nagy Ő-re… képeken nagyon szép piros volt nagy felnivel spoilerezve stb… 4 órát utaztunk egy nagyon jó autószerelő ismerőssel, odaérve derült ki hogy az autónak egy igen érdekes narancssárga színe van. Kis alkudozás után bepakoltuk a nagy felniket, és a téli szetten el indultunk haza… nem egyszer értem le vele útközben ?

Nem guszta, de előző tulajdonosa "szépnek" látta

Nem guszta, de előző tulajdonosa „szépnek” látta

Hazaértünk minden oké, minden szép… Rá két napra belém jött a mentő oldalról… hálisten se nekem, se az autónak nem lett nagy baja, csak a két baloldali ajtót kellett kicserélni, és színre fújni… azt tudtuk hogy nem a gyári színe van az autónak de mire kiderült hogy flip flop, és hogy azon belül pontosan mégis melyik fajta a hajamat befontam… Ha már ott voltunk hogy alakítani kell rajta akkor le szedtük a csavart üvegszálas küszöböt, és a semmire való M3 tükröket az autóról. Sikerült beszerezni hozzá két ajtót, és a szebbik, későbbi kiadáson levő csepp tükröket. Festés után össze dobtuk az autót szépen, és ekkor kezdtem el használni igazán. Szépen lassan előjöttek a hibák amiket az előző tulajok nem, vagy rosszul csináltak meg.

Jelenleg így néz ki Milán Leonja.

Jelenleg így néz ki Milán Leonja.

A váltóból hiányzott a rugó ami a váltó gombot felnyomja, az akksi kábel egy helyen el volt vágva, és a réz valami műanyag folyékony ragasztóval volt össze ragasztva, majd igényesen betekerve szigszalaggal. A földelés is hiányzott róla, így elég érdekes hibákat produkált, ami miatt ott tartottam hogy eladom a francba, mire sikerült rájönni hogy mi a baja, és a fejünket fogtuk hogy mekkora „monyákolás” volt ez… Szép lassan le szedtem a hátsó szárnyat ami sajnos 2-3 kisebb helyen nyomot hagyott a festésen, aztán felkerültek nyárra a Tomason felnik, amikor is újra beleszerettem az autóba ?. Szépen eltelt a nyár, rengeteget mentem vele, és rengeteg új embert ismertem meg közben, mind a facebook-os csoportban, mind személyesen.

Ízléses felnik...

Ízléses felnik…

Közben persze nem állt le a gyárira/személyre szabás a törött, de színre fújt kesztyűtartó csere után befóliáztam a kesztyűtartót, a kormány alatti műanyagot, és az a oszlop takarókat is carbon fóliával. Nem volt egyszerű, többször is szétszedtem, mire sikerült elfogadhatóra megcsinálni. Bár jövőre bőrözve lesz „valszeg„, és akkor lesz igazán jó. Ablakemelő cserénél meg tudtam nézni hogy milyen hangszóró van beépítve az ajtó paneljébe…

A szerelem...

A szerelem…

Aztán szép lassan előjött, hogy erősebb motor kellene bele, hogy ha jól néz ki akkor menjen is jól… Az autó cserére győzködnek sokan de „valszeg” megmarad és át lesz építve ?. Most lesz majd műszaki ami miatt kicsit para van, de „valszeg” szigorítottra viszem, hogy a felni, a nyomtávszélesítő, és a kipufogó mellé a szupersport gewinde is bent legyen a forgalmiban 🙂 .

Idővel minden a helyére kerül!

Idővel minden a helyére kerül!

Mindeközben elég sok minden kiderült az autóról, többek között, hogy miként lett behozva Németországból… de hálisten a JE design-os lököst az előző tulaj lecserélt, a hátsó lökösről is kiderült hogy gyári, csak le van falazva róla a műanyag díszcsík. Most egyenlőre a motor csere az első, meg közben még tovább gyáriasítani az autón (mikor elhoztam csomagtér kárpit helyett egy faros lemez volt …). Aztán egy új festés, nem tudom hogy a flip flop lesz kijavítva vagy egy teljesen más szín, majd még kiderül, aztán majd később talán egy air ride szett…”

Kedves Milán! Kívánunk Neked nagyon sok boldog km-ereket, és jó fejlesztést! Köszönjük a beszámolót. 🙂

Naplemente...

Naplemente…

Ha Neked is van egy érdekes SEAT-od, amiről szeretnéd ha beszámolnánk itt, írj nekünk facabook-on vagy e-mail címünkön!

Megosztás:

A szerkesztőről

ClubSEAT 2005-2017

Hozzászólások