SEAT Minimo – a városi mobilitás jövőképe

0

A SEAT a városi mobilitás jövőjébe pillant be a SEAT Minimo koncepcióautó bemutatásával.

SEAT Minimo

100%-ban elektromos, egyesíti az autók és motorkerékpárok legjobb tulajdonságait ezzel csökkentve a jármű lábnyomát. A négykerekű jármű egyesíti a futurisztikus megjelenést, a mozgékonyságot és a praktikumot, új lehetőséget biztosítva a zéró kibocsátású városi vezetéshez, és készen áll az autonóm jövőre is. SEAT Minimó az első, kifejezetten a megosztott mobilitási szolgáltatásokra tervezett jármű.

SEAT Minimo 2019

A SEAT az idén Barcelonában tartott Mobil Világkongresszuson fedte fel a városi mobilitás jövőjéről szóló elképzelését, a Minimó koncepcióautó bemutatásával. A teljesen elektromos négykerekűt a városi vezetés kihívásainak kielégítésére, a városba behajtó autókat szabályozó egyre szigorúbb kibocsátási előírásokra, a forgalmi dugók okozta növekvő fáradtságra vagy a parkolóhelyek hiányára tervezték.
A Minimó egyesíti a motorkerékpár kisebb méretének előnyeit egy nagyobb személygépkocsi biztonságával és kényelmével, minimalizálva a városi utazás nehézségeit.

SEAT Minimo 2019

Az életre tervezve

A Minimó hibrid jellege, amely ötvözi a személygépkocsik és a motorkerékpárok előnyeit, kiemeli a jármű elsődleges célját: a képességét, hogy kényelmesen szállítson két embert a legkisebb lábnyomot hagyva.

A 2,5m hosszú és 1,24 m szélességű gépkocsi elég kompakt ahhoz, hogy átvágjon még a legzsúfoltabb városi utcákon is, és a legkisebb parkolóhelyekre is beférjen. Ezek a kompakt méretek teszik lehetővé, hogy a jármű mindössze 3,1m2-re csökkentett lábnyomot érjen el, sokkal kisebbet, mint egy hagyományos városi autó (kb. 7,2 m2). A többi városi járművel ellentétben remek vezetési élményt és kényelmet nyújt, köszönhetően a nagy, fedetlen, 17 ”kerekeknek, a magas SUV-szerű üléspozíciónak és az utas számára egyedülálló méretű helynek, lehetővé téve, hogy a városi utcákon végigsöpörjenek, ellentétben az úton levő bármely más járművel.

Az ajtók aszimmetrikusak és csuklósan nyílnak a legszűkebb helyeken is. A kisebb bal oldali ajtóval több hely jut az üvegfelületeknek, ami javítja az utasok kilátását, míg a nagyobb jobboldali ajtó sokkal könnyebbé teszi a járműbe való be- és kiszállást

„A Minimó tervezése megmutatja, hogyan értelmezzük a városi mobilitást: a hatékonyságot, a magas értéket és a költségmegtakarítást ötvözzük a vibráló dizájnnal. A Minimó megmutatja, hogy az elektromos és megosztható járművek is lehetnek szórakoztatók és stílusosak. A dizájn számít, jobban mint bármikor” mondta Alejandro Mesonero, a SEAT tervezési igazgatója.

Kényelem és célszerűség vezetőnek és utasnak

Az ajtók felnyitása után az utasokat egy kellemes tapintású, tiszta és kényelmes tér fogadja, azonos méretű helyet biztosítva a vezetőnek, és az utasnak az 1 + 1 elrendezésben. A 360 °-os panorámás kilátás azt jelenti, hogy az utasok szabadon élvezhetik a környezet varázsát. Valójában a hátsó utas és a vezető csípőpontja közötti távolság megegyezik a SEAT Mii távolságával, míg az utasok és az ajtó közötti távolság nagyobb, mint a jelenlegi SEAT Ibizánál.

A hátsó utasokat puha, sima anyagok, letisztult vonalak kényeztetik. Mivel a hátsó hely egy hagyományos rögzített üléssel rendelkezik, a tér és a kényelem érzése fokozódik.

Ha a Minimó-t egy személy használja, akkor, mivel a hátsó ülés a belső tér tökéletes részét képezi, bőséges hely van a poggyász számára, ami növeli a jármű gyakorlati alkalmazhatóságát, előre vetítve a Minimó nem utasszállító funkcióban való jövőbeni felhasználását.

A jármű csatlakozási megoldásokat kínál, hogy a digitális kulcs és a vezeték nélküli Android Auto ™ technológia segítségével zökkenőmentes digitális élményt nyújtson a felhasználó számára (magán és közösségi). A kormány mögötti központi digitális kijelző a szükséges biztonsági vezetési követelményeknek megfelelően egyesíti a műszerfal funkcióit és a felhasználói okostelefonról származó digitális tartalmat. Az Android Auto Google-asszisztensével a felhasználók szemüket az úton és a kezüket a kormányon tarthatják, miközben hangutasítást használva maradnak kapcsolatban, könnyen válaszolhatnak, kezelhetik a feladatokat és vezérelhetik a médiaközpontot.

A megoldások szintézise

A városok növekedésével és a városi terek egyre zsúfoltabbá válásával, egyre szükségesebb a mobilitás új megközelítése. A hagyományos autó vezetése fárasztóvá válhat, így leleményes, jól átgondolt megoldásokat kell kialakítani.

A Minimó koncepció forradalmasítja a városi mobilitást. A személygépkocsi pozitív elemeit veszi figyelembe: a biztonságot, a kényelmet és a praktikumot, és vegyíti őket a motorkerékpár sajátosságaival: a kis lábnyom és az agilitás, ehhez adódnak az elektromos hajtáslánc új technológiájának és a zökkenőmentes digitális élménynek a jellegzetességei.

Az eredmény egy keskeny és mozgékony, mégis zárt és kényelmes jármű, amelyet kifejezetten a megosztott mobilitást üzemeltetők működési költségeinek csökkentésére terveztek, megfelelő megoldást nyújtva a modern mobilitási igényekhez.

A Minimó koncepcióautó világpremierjét a 2019-es Mobil Világkongresszuson Barcelonában tartják, mielőtt márciusban a Genfi Nemzetközi Autószalonon lépne a porondra.

Forrás: Porsche Hungária
Kapcsolatos infók:
https://www.seat.hu/seat-vilaga/hirek-es-esemenyek/2276-seat-ragyogas-a-mobil-vilagkongresszuson-hogyan-tovabb

Megosztás:

A szerkesztőről

ClubSEAT 2005-2017

Hozzászólások